3 aprilie 2012

Este o insulta a fi numit tigan?

Niciodata nu am inteles de ce considera unii ca este o insulta sa spui cuiva ca e tigan. Explicatia pe care am auzit-o este ca acest termen era folosit in trecut cand tiganii erau sclavi. Asa. Si ce-i cu asta? Si romanii au fost secole intregi iobagi, dar nu este o insulta sa spui cuiva ca e roman, chiar daca prin Europa esti vazut din ce in ce mai prost daca esti roman.

In anii '90 cand Iliescu a acceptat ca etnia tiganeasca sa se numeasca etnia rroma a facut un mare deserviciu Romaniei. Pe el nu-l durea pixu' sa semneze un act pentru a-si creste numaru' de votanti. S-ar fi gandit mai mult la schimbarea numelui etniei daca asta ar fi insemnat sa scoata niste bani din punguta, da' n-a fost cazul. Ceva mai tarziu am intrat in UE si asa romulanii nostri, cu genele migratiei in sange, au fost primii care au decolat catre Europa pe unde s-au prezentat mandri ca fiind romanes. De aici pana la a intelege ca-s romani a mai fost un pas extrem de mic, mult mai mic decat cel facut de Neil Armstrong in iulie 1969. Si uite asa buletinele de stiri sunt pline de cetateni romani (nu li se precizeaza etnia) care cersesc, fura si locuiesc prin tabere ilegale la periferiile localitatilor. Si ca sa fie tacamul complet se introc in Romania dupa un timp scuipandu-ne in cap coji de seminte din Mercedesurile sau BMW-urile cumparate din "munca" lor.

Europenii au cam ajuns la limita rabdarii si vin cu masuri nedemocratice cum ar fi amprentarea romulanilor, precum si expulzarea lor. Ba mai mult chiar limiteaza dreptul la munca al romanilor care vor sa duca o viata cinstita in Europa aia democratica. Pai, mai fratilor mai mari, prin anii '90 urlati ca nu-i integram pe unguri sau pe tigani. Recunoastem ca suntem mai inapoitai si nu stim sa facem asta, dar suntem foarte receptivi la lectiile voastre. Ia aratati-ne cum functioneaza democratia aia si integrati-i voi pe tigani! Fiti profesorii nostri. Dar nu va rezumati la teorie, ci vrem sa vedem cum imbinati voi teoria cu practica. Noi ne-am cam saturat sa-i integram pe tigani doar cu portofelul nostru, in rest tragandu-se ei de-o parte si scuipandu-ne dispretuitor.

Pai daca e jignitor sa spui "tigan" pentru ca etnia isi aminteste de perioada cand erau tigani, dar sclavi, io astept cu interes cand etnia se va simti jignita de cuvantul "rrom" pentru ca le va aminti de perioada cand erau analfabeti. Nu ma imbat cu apa rece, pentru ca stiu ca mai trebuie sa treaca cel putin un mileniu pana ca ei sa iasa din analfabetism, asa ca pana atunci vor fi romanes si desigur ca ei vor reprezenta cartea de vizita a Romaniei.

Bine ca nu mai traieste Giuseppe Verdi! Cum care Verdi? Ala care cand se plictisea compunea niste zdranganele din astea, mult sub rafinamentul manelelor. Ce a facut al dracului macaronar? A compus Nabucco unde o arie se numeste Corul sclavilor evrei. Daca mai traia macaronaru' sigur l-ar fi sanctionat Consiliul National Pentru Combaterea Discriminarii. Pai cum sa faci o alaturare din asta jignitoare "sclavi" + "evrei"? Pentru asta merita sa fie rastignit. Daca Verdi ar fi fost roman, sunt convins ca Basescu ar fi iesit in Parlament si l-ar fi condamnat pe acest compozitor de doi bani si ar fi castigat voturile evreilor din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu